banner leeuwendans 01

Geschiedenis

Stijlen:

Chinese Leeuwendans kan grofweg worden onderverdeeld in twee stijlen,  Noord  en Zuid.

•De noordelijke dans werd gebruikt als vermaak voor het keizerlijke hof. De noordelijke leeuw is meestal rood, oranje en geel. De noordelijke dans is meer  acrobatisch en wordt hoofdzakelijk uitgevoerd als amusement.
•De zuidelijke dans is meer symbolisch. Hij  wordt meestal uitgevoerd als een ceremonie om kwade geesten te verdrijven en om geluk en fortuin te brengen. De zuidelijke leeuw vertoont een grote verscheidenheid aan kleur en heeft een karakteristieke kop met grote ogen, een spiegel op het voorhoofd en een enkel hoorn in het midden van het hoofd.


De leeuwendans wordt vaak verward met de drakendans waarin dansers beschikken over een team van ongeveer tien of meer personen. De leeuwendans bestaat uit twee personen (kop en staart).

  

Guangdong is streek waar de zuidelijke stijl zijn oorsprong heeft. De zuidelijke gehoornde leeuwen worden Nians genoemd. De Kantonese stijl kan verder worden onderverdeeld in Fat Shan (Boeddha Berg), Hok Shan (Kraanvogel berg), Fat-Hok (kleine stijl die vertoont een combinatie van Fat Shan en Hok Shan), Chau Ka (kleine stijl uitgevoerd door de beoefenaars van Chau familie stijl Kung Fu), en de Groene Leeuw (Qing Shi - populair bij de Fukien / Hokkien en Taiwanezen

  

Fat Shan:

Fat Shan is de stijl die veel Kung Fu scholen beoefenen. Hij vereist krachtige bewegingen en houding. Alleen de meest gevorderde studenten mogen de leeuwendans uitvoeren.

  

Hok Shan:

De Hok Shan stijl is beter bekend als een eigentijdse stijl. De hedendaagse Hok Shan stijl combineert een zuidelijke leeuwenkop met Noorderlijke leeuwbewegingen. De Hok Shan stijl probeert er meer levensecht uit te  zien, realistische bewegingen, en acrobatische stunts. De kortere staart is ook een favoriet onder de groepen die palen (Jong) springen.

  

Soorten Leeuwen:

 De kleuren in verband met leeftijd:

 • Wit: De leeuw met de wit gekleurde vacht wordt beschouwd als de oudste van de leeuwen
 • Goud: De goudkleurige leeuw met de gelige vacht wordt beschouwd als het middelste kind
 • Zwart: de zwart gekleurde leeuw wordt beschouwd als de jongste leeuw

 

De kleuren in relatie tot het karakter:

 • de gouden leeuw (levendigheid)
 • de rode leeuw (moed)
 • de groene leeuw  (vriendschap) 

De drie traditionele leeuwen:

 • Liu Bei (Kantonees: Lau Pei): Deze leeuw is de oudste van de drie broers en heeft een gele (eigenlijk keizerlijk geel als bij de eerste keizer van het Shu-Han Koningkrijk), gebaseerd op het gezicht met witte baard en bont (om zijn wijsheid aan te geven).De veelkleurige staart heeft de kleuren van de vijf elementen, omdat men geloofde dat de keizer de  controle had over de vijf elementen. Er zijn drie munten op de halsband. Deze leeuw wordt gebruikt door scholen met een gevestigde Sifu (leraar).
 • Guan Gong (Kantonees: Kwan Kung): Deze leeuw is rood met een zwarte vacht en lange zwarte baard. De staart is rood met zwarte accenten. Hij is bekend als de tweede broer en heeft twee munten op de kraag. Deze leeuw staat bekend als Hsing Shih (Shing Shi) of de Ontwaakte Leeuw. Deze leeuw is in het algemeen gebruikt door de meeste scholen.
 • Zhang Fei (Kantonees: Chang Fei) heeft een zwarte leeuw met korte zwarte baard, gekleurde oren en zwarte vacht. De staart is zwart met witte biezen. Traditioneel had deze leeuw ook klokken aan het lichaam, die diende als een waarschuwing, zoals een ratelslang. Als jongste van de drie broers, heeft hij een medaille op de kraag. Deze leeuw staat bekend als de vecht leeuw, omdat  Zhang Fei een passie had  om te vechten. Deze leeuw werdt gebruikt door clubs die net begonnen of door diegenen die een uitdaging aangingen. De naam van deze leeuw is afkomstig van de familienaam Zhang. Zhang Fei was een generaal van Shu Han in de periode van de Drie Koninkrijken in China.

Later werden drie extra leeuwen toegevoegd aan de groep.

 • Zhao Yun of Zhao (Kantonees: Chiu) Zi Long. De Groene leeuw heeft een groene staart met witte baard en een ijzeren bont en hoorn. Hij wordt vaak  de vierde broer genoemd, deze leeuw wordt de Heldhaftige leeuw genoemd.
 • Huang Zhong (Kantonees: Wong Tsung). De Gele leeuw heeft een geel oranje lichaam  en gezicht met witte baard. Deze leeuw is wordt de Rechtvaardige Leeuw genoemd.
 • Ma Chao (Kantonees: Ma Chiu). De witte  leeuw wordt zo genoemd omdat hij altijd een witte armband droeg in de strijd tegen de keizer van Wei, Cao Cao, om aan te geven dat hij in de rouw was voor zijn vader en broer die vermoord waren door Cao Cao. Deze leeuw stond bekend als de begrafenisleeuw. Deze leeuw wordt alleen gebruikt voor een begrafenis van de Sifu of sommige belangrijke hoofden van de groep, en in dergelijke gevallen wordt de leeuw meestal direct daarna  verbrand.

 

Deze drie, tezamen met Guan Gong en Zhang Fei stonden beter bekend als de vijf generaals die elk een van de kleuren van de vijf elementen hadden.