Wat is Chinees kickboksen

HWA_sandaSan Shou (San Da)  staat voor vrije gevechten.

Waar en wanneer is San Shou ontstaan? San Shou is in 1924 ontstaan door de behoefte die er vanuit het Chinese leger bestond. Zij wilde dat hun manschappen zich van dichtbij effectief konden verdediging en ook aanvallen als het moest. De Chinese militaire Academie heeft hierop intensief onderzoek verricht naar de traditionele Wushu stijlen. Hieruit is een systeem ontstaan dat niet alleen voor militaire doeleinden maar ook voor full-contact wedstrijden kon worden gebruikt. San Da is sinds 1991 de officiële wedstrijdnaam voor deze full-contact gevechtssport in China. De San Shou technieken worden toegepast bij San Da. Vanaf die tijd werden er in China wedstrijden onder de naam San Da georganiseerd. Er zijn uiteraard wedstrijdregels gebonden aan San Da. Men mag bijvoorbeeld geen elleboogstoten en kniestoten uitdelen.

 

Bij San Shou zijn deze regels niet van toepassing. San Shou is een meer compleet aanval- en verdedigingssysteem samengesteld uit de beste en effectiefste technieken van de verschillende Wushu stijlen. San Shou technieken kunnen verdeeld worden in vier grote categorieën:
  • Stoottechnieken
  • Traptechnieken
  • Werp- en worsteltechnieken ( Shua-Jiao)
  • Klem- en greeptechnieken ( Chi- Na)

San Shou is anders dan bijvoorbeeld de Amerikaanse "kickboxing", omdat buiten het boksen en de traptechnieken ook worstel, werp en greeptechnieken worden gebruikt. Werptechnieken zijn zeer effectief om van dichtbij snel en onverwacht de aanval van de tegenstander te onderbreken. De San Shou methode gebruikt niet alleen de arm en knie om een trap te blokkeren, maar ook grijptechnieken (Chi-Na) om een trap op te vangen en het been vast te pakken. Daarnaast worden worsteltechnieken en klemtechnieken gebruikt om de tegenstander onder controle te krijgen bij ondermeer grondgevechten. Sinds de eerste San Da wedstrijden kwamen is er over de hele wereld een toename aan populariteit geconstateerd. Ook in Nederland wint San Da nog steeds aan populariteit. Sifu H.E. Eleonora van de Amsterdamse Liu He Men Kung-fu school, heeft in Amsterdam met succes de King of Xanda georganiseerd. Hierin werd een soort K1 afvalsysteem toegepast om tot de overall winnaar te komen, de King of Xanda. De verwachting is dat dit soort toernooien in de toekomst vaker zullen worden gehouden. Bij de Hoornse Wu Shu Akademie ligt nu de kans voor je om hiervoor te worden opgeleid.